Een eerste kennismaking met Amersfoort Schothorst

Waar doe jij je boodschappen en ben je tevreden met wat er beschikbaar is?

Tijdens een eerste wijkwandeling door het winkelcentrum van Amersfoort Schothorst vertelden lokale ondernemers en bewoners wat zij belangrijk vinden aan het voedselaanbod in de wijk. Wil je ook meedenken over het voedselaanbod in de wijk Amersfoort Schothorst en samen met je buren werken aan oplossingen voor gezond en duurzaam voedsel? Meld je via deze link aan voor de bijeenkomsten.

In het winkelcentrum van Amersfoort Schothorst vind je zowel de grote supermarkten Jumbo en Lidl als de lokale groenteboer en slager. Er zijn verschillende eetgelegenheden en het eetcafe zit in het midden van het winkelcentrum. Het is er druk en er komen veel verschillende mensen. Ouders die met hun kinderen boodschappen gaan doen, mensen die elkaar in het cafe treffen of jongeren die elkaar tijdens de lunchpauze op het plein of bij de snackbar ontmoeten. 

Een medewerker van de groenteboer beschrijft zijn typische maaltijd als ‘aardappels, groente, fruit. En ook wel eens een stukje vlees.’ Hij vertelt ons ook dat de bakkerij tegenover de groenteboer net gesloten is, omdat de eigenaar met pensioen is gegaan. En dat hij hoopt dat er een nieuwe bakkerij zal komen. Verderop op straat spreken we een man die vertelt dat hij vaak naar het winkelcentrum komt om een rondje te wandelen en een praatje te maken.  Voor hem is het winkelcentrum een gezellige ontmoetingsplek. Terwijl we teruglopen door de winkelstraat, komen we een stel uit Syrië tegen, woonachtig in Kattenbroek. Ze vertellen ons dat ze naar het winkelcentrum in Schothorst komen om ingrediënten te kopen om Syrische gerechten te maken.  Een vrouw uit de buurt denkt even na als we haar vragen wat ze het liefste eet: ‘Graag zo divers mogelijk.’ Ze mist nog een biologische winkel in het winkelcentrum: ‘ Alle A-merken die ik nodig heb kan ik hier kopen. Voor alle andere dingen ga ik naar Emiclaer in Kattenbroek of het Centrum van Amersfoort, beiden op tien minuten fietsen.’ 

Met de buurt aan tafel

De eerste gesprekken in de wijk hebben een mooi beeld gegeven van wat de bewoners en ondernemers  belangrijk vinden, zowel op het gebied van eten als sociale wensen. Het winkelcentrum is niet alleen een plek voor boodschappen, het is ook een plek om elkaar te ontmoeten. Er is al een divers aanbod van grotere en kleinere voedselaanbieders, maar  er zijn zeker nog kansen om het aanbod wat betreft gezond voedsel nog diverser te maken. Denk je mee? Op 28 september en 5 oktober vinden de eerste bijeenkomsten plaats. Samen met bewoners en ondernemers bedenken en ontwerpen we wat gezond en duurzaam eten betekent en komen we met oplossingen om dit voor iedereen in de buurt toegankelijk te maken. Schuif je bij ons aan tafel? Meld je via deze link aan voor de bijeenkomsten.

Deze activiteit is (mede) gefinancierd met de PPS-toeslag van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat vanuit CLICKNL. CLICKNL is het topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) van de Creatieve Industrie.